dag 7(en8); de eindstreep!

31-07-2023 | 16:26

Dag 7; Bratislava staat op het menu; een tocht van 120 km over glooiende wegen met hier en daar wat stukken over pittige off road stukken. Maar met het naderen van Bratislava worden de wegen beter begaanbaar en verdwijnen de bergen uit zicht. Het landschap kenmerkt zich door oneindige wijnvelden in eerste instantie die langszaam overgaan in gigantische mais en tarwe velden. Het blijft ook nu een bijzonder land; Slowakije. Een land dat zijn naam eer aandoet; slow(langzaam) gaat hier alles. En de wegen bestaan uit heel veel Keien (Kije). 

De eerste 80km gaan gemoedelijk over leuke afwisselende wegen en landschappen. Met een zuiden wind en een graad of 30 en veel zon is het een warme dag om te fietsen. Het weer begint echter om te slaan en opeens gaat het in een open veld hard regenen en onweren. Hagelstenen komen uit de lucht en kijkend op Google Maps nog 3 km doorfietsen naar een dorp. Omdat het onweert hard doorgefietst en compleet doorweekt bij een bushokje terecht gekomen. Ter plekken omgekleed om ee half uur het weer af te wachten. Vervolgens doorgefietst en wederom sloeg het weer om en wederom zeiknat. Veel andere kleren had ik niet meer en dus na een schuipartij weer doorgefietst. Vlak voor Bratislava begon de zon weer te schijnen en droogden mijn kleren snel, waardoor alleen mijn schoenen nat overbleven. 

De bedoelling was om een camping te nemen, maar beide campings die ik bezocht leken wel gevangenissen met hoge hekken die gesloten waren. Vreemd genoeg zijn camping in Slowakije vaak onbereikbaar en kun je onmogelijk zo maar even langs komen om je tent op te zetten. Een gedegen plan zou veel kunnen helpen, maar juist mijn trip moest vooral niet te veel gepland zijn. Daardoor op de laatste avond besloten om, na een uur door Bratislava te hebben gefietst, om de trein naar Tsjechie te pakken. In de stad Pardubice vervolgens een hotel kunnen bemachtigen om de dag erna het laatste stuk van 70km met de fiets 30km en de trein naar mijn auto te geraken; Trutnov; de stad van mijn vakantiehuisje waar de auto bij bevrienden mensen geparkeerd mocht staan de afgelopen week. En met een autorit van 12 uur kwam ik weer thuis in Nederland om 1 uur in de nacht. 

Na 8 dagen fietsen zijn dit de resultaten:

- 1330 euro aan geld opgehaald voor het doel : Trees for All.

- 802km gefietst (CZ:405 km, PL: 122km en SK: 275km)

-7560 hoogtemeters

-52 uur gefietst (waarvan 84 uur onderweg)

-290 km onverhard gefietst

- Hoogste punt: 1049 meter(CZ)

- Laagste punt: 138 meter (SK)

-Langste klim: 21km (grens PL/SK)